is dat wel iets voor mij, een fotoshoot

09-10-2022

 

Ik heb het al vaak gehoord: Dat is niks voor mij zo'n fotoshoot want ik ben niet fotogeniek, of ik durf dat niet hoor, of ik ben te dik - te dun- te lang- tekort - te scheef - te lelijk en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Feit is echter dat het beperkingen zijn die je jezelf oplegt. Toegegeven, soms komt dat doordat je gevoelig bent voor wat je omgeving over je zegt (of wat jezelf denkt dat ze over je zeggen).

Belangrijk voor mij is dat iedereen mooi is (beauty is in the eye of the beholder) en dat je soms gewoon even anders moet denken of kijken.

En laat het met fotografie nu zo zijn dat het vooral een spel van licht is. En in het juiste licht wordt alles een tikkeltje beter zichtbaar en mooier. Daar zit mijn uitdaging: spelen met licht, kijkhoek, instellingen om het beste uit ieder model te krijgen. En ja hoor, dat gaat ook wel eens fout. Maar als we daar overheen stappen blijft iets over waar zowel de fotograaf als het model een stukje nieuwe trots in kunnen vinden.

Al voor, maar ook gedurende de fotoshoot moeten we een gezellige sfeer creëren waarin ieder het beste uit zichzelf kan halen.

Kortom, ik ben niet zo van vooroordelen, twijfels en wantrouwen.

En of het nu buiten of in de studio gebeurt, de sfeer moet positief zijn.

Is het nog steeds niets voor je?

Stel je voor dat je je partner, geliefde of je familie en kennissen kan verrassen met een foto die ze nooit achter je hadden gezocht. Dan ben jij weer een stukje gegroeid in zelfvertrouwen. En dat neem je zeker mee in je dagelijkse leven.


Nico Blokland

26-10-2022