Hoe werkt dat nou, zo'n shoot? 

20-01-2023

Vanuit perspectief van het  (aanstaande) model

Vooraf

Je maakt je er dagenlang zenuwachtig voor. Je bent opgewonden. Je bent onzeker. 

Wanneer is het zover. Gelukkig het is nog niet zover. Wat zal ik aantrekken? Hoe doe ik mijn haar? Wat als ik de verkeerde kleding meeneem? Kan ik nog afzeggen? Wie zit er nou op mijn foto's te wachten. Waarom begin ik hieraan. Het zou versterkend voor mijn zelfvertrouwen zijn. pppfffff


Zomaar een kleine greep uit alle verschillende emoties van een aanstaand model.

En allemaal heel begrijpelijk. Sterker nog, een meer ervaren model heeft nog wel eens last van deze overdenkingen. Het is niet meer dan gezonde spanning. En die spanning zorgt er mede voor dat de concentratie op de dag zelf vaak veel beter verloopt.

De preparatie van het model begint eigenlijk al de dag voor de shoot. Bedenken welke kleding je mee zal nemen. Als je een thema met de fotograaf hebt besproken wil je natuurlijk zoveel mogelijk dicht bij het thema blijven. Van lingerie tot hoofddeksel, van jas tot nagels. Je doet alles in een tas of koffertje, want dat is makkelijk mee te nemen. Oh ja, de make up moet ook worden verzorgd (als er geen MUAH - Make-Up And Hair artiest bij aanwezig is) net als je haar. Vergeet dus niet je favoriete make up en haarspulletjes mee te nemen.

Op de dag zelf wordt je veel te vroeg wakker en ben je bang dat dat zichtbaar gaat worden op de foto's, maar je enthousiasme zal dat vast wel maskeren. Je zorgt dat je lekker fris aan je reis naar de fotograaf begint. Afhankelijk van het tijdstip en de duur van je reis en de shoot neem je een hapje en een drankje mee. Je weet tenslotte niet of de fotograaf op je gerekend heeft. Bij HeNiBl doen we dat natuurlijk wel. Maar ga nou niet aan een copieus ontbijt of uitgebreide lunch zitten, het is toch altijd een klein beetje zichtbaar als je net je buikje rond hebt gegeten.

En als je je niet zeker voelt is het natuurlijk altijd aan te raden om iemand te vragen om met je mee te gaan. Wel zo gezellig en geeft een veel veiliger gevoel.


Tijdens

Je bent er! Als het de eerste keer is ben je misschien wel 5 keer langsgelopen om moed te verzamelen, of je ramt uit vol enthousiasme vol op de bel.

De deur gaat open en je ontmoet je fotograaf (of de hulp) waar je die dag mee gaat samenwerken. Natuurlijk werkt dat wat anders als je een shoot hebt afgesproken buiten de studio.

Eerst maar even een bakkie koffie of thee om het ijs te breken en even aan elkaar te wennen. Dit is het moment waarop de klik voor de best mogelijke samenwerking wordt gemaakt. Natuurlijk wordt dat tijdens de sessie nog wel verder uitgebreid, maar: there is only one chance for a first impression!

Je bespreekt de mogelijkheden. Wat wil je wel en wat wil je niet. Je geeft duidelijk je grenzen aan!

Dan komt langzaam toch het moment waarop de sessie gaat beginnen. Je kleed je als zojuist afgesproken, werkt je make-up bij en rotzooit nog wat met je haar. Je ziet dat de fotograaf intussen de apparatuur en de studio voor jou klaarzet.

De eerste foto's worden gemaakt......meestal is dit alleen om licht en camera juist in te stellen, maar het geeft jou de kans om een beetje aan die nieuwe omgeving en de fotograaf te wennen.

Dan wordt het wat serieuzer: de fotograaf gaat je vragen poses aan te nemen, een bepaalde uitdrukking te maken, misschien zelfs een emotie te tonen. Het is van belang dat je blijft realiseren dat de fotograaf zijn best doet om jou zo mooi mogelijk vast te leggenen als dat soms even niet lukt: geen probleem. Dan gooien we die 'mindere' plaatjes toch weg.

Het is niet vreemd dat je wat vermoeid raakt. Je begint ineens inzicht te krijgen dat dat model zijn toch ook best wel eens zwaar kan zijn. Wees niet beschaamd om even pauze te vragen. Dat is alleen maar goed voor de vervolgfoto's die nog moeten worden gemaakt. (Ennuh, die fotograaf heeft ook wel even pauze nodig na al dat gesjouw met die zware apparatuur en het bewegen in de gekste standjes)

Op een gegeven moment is de shoot wel gedaan. Je hebt misschien al verschillende keren je outfit gewisseld, je make-up en haar bijgewerkt. Je begint best wel vermoeid te raken. Soms is dat met een uur, soms na drie uur. De shoot wordt afgerond. Je trekt je reiskleding weer aan en babbelt nog wat na met je fotograaf. Je spreekt wat af over de levering van de foto's, de keuzes die je zal moeten gaan maken. Als het goed is heb je vooraf het tfp contract al doorgenomen en weten jij en de fotograaf waar je aan toe bent.

Een beetje vermoeid begin je weer aan de thuisreis. Als je een metgezel mee hebt, wordt dat natuurlijk een heel stuk eenvoudiger en aangenamer.


Na

Het is een beetje afhankelijk van de fotograaf en de hoeveelheid werk die hij heeft te verrichten, maar meestal na één of twee dagen komen de eerste resultaten binnen. Dit zijn de ruwe versies van de foto's. Je zult dan een keuze moeten maken welke foto's jij tot volmaakt bewerkt zou willen krijgen.

Soms wil je speciale afdrukken hebben, daar zal je dan even op moeten wachten.

Maar in nagenoeg alle gevallen zal je met een fijn gevoel naar de resultaten kunnen kijken en kun je niet wachten om ze te delen met je familie, vrienden en kennissen (vaak ook via social media).

En weet je wat nu zo mooi is aan zo'n shoot? Je zelfvertrouwen, je zelfbeeld zal ten goede verbeteren. Dat ben jij toch maar even op die foto....wie had dat verwacht.

Ik denk dat ik nog een shoot ga plannen, ik heb ineens zoveel ideëen! 

 

Kortom: doe jezelf eens een cadeau: ga voor die shoot!